Podpořte děti, ať si hrají venku

Proč by si děti měly chodit hrát ven? Protože děti se při hře venku uvolní a vyběhají, budou šťastné a spokojená bude celá rodina. Příroda je totiž to nejlepší hřiště na světě.

Pobyt venku nakrmí tělo, duši, děti i rodinu

Hra venku s přírodními materiály podporuje všestranný rozvoj dítěte. Při hře venku dítě zapojí všech 5 smyslů a rozvíjí širokou škálu tělesných i mentálních schopností. Pobyt v přírodě prospívá tělu, mysli, vztahům v rodině i planetě. Pokud naučíte děti znát přírodu, chovají se k ní ohleduplně a s úctou. Prospěšnost pobytu venku potvrzují výzkumy z oblasti medicíny, psychologie i pedagogiky.

Co se děje, když jsou děti venku v přírodě

Venku v přírodě to funguje mnohem lépe pro děti i pro rodiče. I zdánlivě obyčejné společné zážitky, se často stávají oblíbenou historkou, která děti provází celý život. Děti, které si často hrají venku, jsou fyzicky aktivnější, mají nižší riziko nadváhy a dokonce i krátkozrakosti. Navíc si zlepšují svou hrubou a jemnou motoriku, budují si silnou imunitu. Při hře, relaxaci a odpočinku v přírodě si vyčistíte hlavu a snížíte každodenní únavu z myšlení. Blízkost přírody i pouhý pohled na ni, nebo jen zeleňpokoji, pomáhají lépe pracovat se stresem, napětím, úzkostí či depresí.

Děti se venku lépe učí a rozvíjejí

Pobyt venku má také velmi zásadní vliv na obnovu pozornosti dětí a posiluje schopnost koncentrace a soustředění. Školy, které dají dětem možnost odreagování ve venkovním prostředí a využívají přírodní prostředí jako učebnu, zaznamenávají u dětí úbytek kázeňských potíží, nárůst motivace, zájem dětí o učení a zlepšení studijních výsledků ve všech školních předmětech, včetně čtení, psaní, matematiky, přírodních nebo sociálních věd. A co je dobré pro naše děti a pro nás, je dobré i pro naši planetu. Pokud chceme přírodu lépe a více chránit, je třeba ji nejdříve poznat a porozumět jí.

Jak podpořit spontánní hru venku

Umožněte dětem častý pobyt venku a snažte se, aby je to tam bavilo. Venku děti nacházejí mnoho podnětů pro spontánní hru s využitím přírody a přírodních materiálů. Časem se naučí využít i sezónní počasí a jeho rozmanitost. Na zahradě jim můžete vytvořit malé dětské hřiště a vhodně doplnit různé pomůcky a hračky. V kategorii hračky najdete spoustu skvělých pomůcek a her včetně hraček na zahradu. Užijte si společně strávený čas s dětmi venku v přírodě na čerstvém vzduchu.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.